Labirentit, iç kulakta meydana gelen viral bir enfeksiyondur ve genellikle baş dönmesi ve vertigo (denge kaybı) hissi yaşanır. Bu durum, kulağın derinlerinde bulunan hassas bir yapı olan labirentin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Labirentit, genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi yaygın bir viral hastalığa maruz kalmanın ardından gelişir.
Labirent, koklea (işitme) ve vestibüler sistemlerin (denge) bulunduğu bir yapı olduğundan, buradaki herhangi bir hasar ciddi rahatsızlık ve halsizlik yaratabilir. Bu da iyileşene kadar günlük işlerinizi yapmanızı zorlaştırabilir.
Belirtiler
Labirentit vakalarının neredeyse tamamında üç temel belirti görülür: baş dönmesi, işitme kaybı ve vertigo. Hafif vakalarda belirtiler kısa süreli ve hafif olabilirken, şiddetli vakalarda kişi denge kaybı nedeniyle ayakta durmakta zorlanabilir veya bu durum inme (felç) şüphesi yaratabilir.
Labirentitin diğer belirtileri şunlardır:
-
Hafiften ileri işitme kaybına kadar değişen işitme kaybı
-
Etkilenen kulakta basınç hissi
-
Tinnitus (kulak çınlaması)
-
Kulak ağrısı
-
Kusma ve/veya mide bulantısı
-
Bulanık veya çift görme
-
38°C veya üzerinde ateş
Baş dönmesi veya dengesizlik yaşıyorsanız, araç kullanmaktan, alet ve makine kullanmaktan veya yüksek yerlerde çalışmaktan kaçınmanız önerilir. Belirtiler genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer, ancak bazı şiddetli vakalar, ilk viral enfeksiyon geçtikten sonra bile aylarca veya yıllarca devam edebilir.
Eğer işitme kaybı olmaksızın denge sorunları yaşıyorsanız, aslında vestibüler nörit adı verilen bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Her iki terim genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, belirtiler arasında çok küçük farklılıklar vardır.
Nedenleri
Labirentit ve vestibüler nörit genellikle boğaz ağrısı, glandüler ateş, soğuk algınlığı veya grip gibi yaygın hastalıkların neden olduğu viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Daha az yaygın nedenler şunlardır:
-
Orta kulakta bakteriyel enfeksiyon
-
Menenjit
-
Kulak yaralanması
-
Alerjiler
-
Tümörler
-
Beynin bir bölümüne kan akışının engellenmesi
-
İlaç yan etkileri (çok nadir)
Tedavi
Tek kulakta ani gelişen vertigo ve işitme kaybı ataklarında acil tıbbi yardım almanız önerilir. Bu durum, beyindeki kan damarlarının tıkanıklığı gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir veya işitme cihazı desteği gerektiren başka problemler bulunabilir. Daha hafif ama uzun süren vakalarda doktorunuz baş dönmesini hafifletmek için anti-bulantı ilaçları veya iltihabın daha hızlı azalmasını sağlayacak kısa süreli bir steroid tedavisi önerebilir. Belirtiler birkaç hafta içinde düzelmezse, vestibüler rehabilitasyon terapisine yönlendirilebilirsiniz.
Daha az yaygın nedenlere bağlı labirentit vakalarında, belirli bir tedavi uygulanır. Örneğin, orta kulakta bir bakteriyel enfeksiyon varsa, viral enfeksiyonda etkili olmayacak antibiyotikler kullanılabilir.
Labirentit ile mücadele ediyorsanız, bazı belirtileri hafifletmek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bol su içmek, yatak istirahati yapmak ve parlak ışık, kafein ve yüksek seslerden uzak durmak baş dönmesini azaltabilir. Ayrıca stresli durumlardan kaçınmanız tavsiye edilir.
Eğer sizde bu tarz problemler yaşıyorsanız mutlaka bir KBB hekimine muayene olmanızı tavsiye ederiz. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Göktürk İşitme Cihazları Merkezi olarak bize ulaşabilirsiniz.